Hanák byl stroj na peníze, dnes proti nim zpívá!

03.12.2009 | Revue

Charismatický herec Tomáš Hanák (52) poprvé vydal autorské písňové album a nazval ho svým jménem.

Sám stvořil všech patnáct písní a nazpíval je spolu s kolegyněmi z divadla Sklep. V nich pojmenovává absurdity současného světa i konzumentské slasti.

"Jednu dobu jsem býval strojem na vydělávání peněz. Bylo to období, kdy jsem měl splátky, dluhy… A abychom měli s dětmi střechu nad hlavou, hrál jsem ve filmech, seriálech a uváděl jsem jednu společenskou akci za druhou," přiznává Tomáš Hanák.

"Z tohoto jsem už teď venku. V šoubyznyzu jsem si nahrabal a teď mohu třeba právě ve svých songech v klidu kritizovat ty, kteří mohou pro peníze prostituovat. Mne peníze osvobodily."

A jak Tomáš Hanák své písně vymýšlí?
"Je to většinou v ranních hodinách a můj domeček chce ještě spát. Všichni mí blízcí oddychují, já si udělám kávu, zapálím si cigaretu a padne na mě bezbřehá volnost. Začnu pracovat s češtinou a jsem blažený."

Těší se na stáří
Bývaly doby, kdy si ke své tvůrčí práci musel Tomáš Hanák dát sklenku alkoholu, ale ty už jsou prý dávno pryč. Jen ta cigareta zůstala.
"Představuji si, že můj mozek je buben, ve kterém rotuje veškerá slovní zásoba. A pak to z bubnu vyletí. Jsem prostě romantik. Na koncertu Toma Jonese jsem si řekl, že nesmím slzu uronit, ale než jsem se nadál, byla venku. Ale i lidé kolem mě najednou posmrkávali," svěřuje se.

Herec, který chce pokračovat v tvorbě dalších nekonvečních songů, se prý ani trochu nebojí stárnutí.
"Vůbec ne. Proces tlení a zániku mám strašně rád. A představa, že do mé tlející mrtvoly zapustí kořínky nějaká rostlina, je přece krásná," dodává pateticky. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.